andrei-gag-argint-mondial-aruncarea-greutatii-2016Ziua a doua a Mondialelor de Atletism de la Portland a fost presărată cu suspans, rezultate de valoare și surprize, una fiind produsă de românul Andrei Gag, care a câștigat argintul aruncând 20,89 m, cu 2 centimetri mai mult decât „bronzatul” croat Filip Mihailjievic, astfel adăugându-și încă o medalie după două bronzuri europene și aurul de la Universiada 2015. Proba a fost câștigată de Noua Zeelandă, dar nu prin celebra Valerie Kasanita Adams (fostă Vili), cum ne-am obișnuit în ultimii ani, ci prin Tomas Walsh, care a devenit lider mondial cu 21,78 m, cel mai bun rezultat al său și record continental. La CM din 2015, în vara anului trecut, ocupase locul 4, aruncând 21,58 cm.

Cea mai mare surpriză a zilei a venit la 60 m masculin. Nu, n-a câștigat „moșneagul” Kim Collins (va împlini 40 de ani în 5 aprilie!; cu rezultatul din semifinale, 6,49 s,  ar fi câștigat argintul, însă cu 6,56 s a venit pe 8, la egalitate cu penultimul loc), ci un tinerel de 20 de ani, americanul Trayvon Bromell, care și-a făcut PB cu 6,47, depășindu-l cu 3 sutimi pe favoritul Asafa Powell, care rămâne lider mondial datorită rezultatului de 6,44 s înregistrat în semifinale. Finala a fost atât de strânsă încât, practic, cu excepția americanului ceilalți au venit în aceeași linie. Dovadă și faptul că Ramon Gittens, din Barbados, a ocupat locul 3 la o sutine de jamaicanul Powell, cu 6,51 s stabilind rezultatul său cel mai bun și record național.

Britanicul James Dasaoulu n-a prins finala deoarece a fost descalificat în semifinală fiindcă a furat startul, iar Bolt, Gatlin și Gay n-au participat.

Mai greu de stabilit a fost câștigătoarea la 60 m garduri, până la urmă, pentru o sutime, americana Nia Ali, fostă heptatlonistă, și-a păstrat titlul de acum doi ani în fața compatrioatei Brianna Rollins, considerată favorită. Ali a fost aproape de cel mai bun rezultat al ei, cu care a câștigat în 2014, 7,80 s, în finală reușind 7,81 s. Rollins a reușit 7,29 s chiar în ianuarie, iar în 12 martie, tot în Portland, reușise 7,76. Acum, însă, a făcut 7,82 s atât în serii, cât și în finală.

Locul 3 a fost ocupat de britanica Tiffany Porter, care a venit în 7,90 s.

Probele de infarct pentru pariori au fost, însă, cele feminine de săritură în lungime și pentatlon.

La lungime, unde Alina Rotaru a reușit să sară doar 6,45 m (dacă sărea cât în februarie, 6,60 m, prindea finala și era pe 7 – 8), americana Brittney Reese, favorita competiției, nu doar a publicului, a reușit abia în ultima săritură s-o depășească pe sârboaica Ivana Španovic, care rămâne cu mulțumirea că a obținut cea mai bună performanță personală și un record național cu 7,07 m. Reese devine și liderul mondial cu 7,22 m.

ashton-brianne-theisen-eatonȘi mai dramatic a fost finalul probei de pentatlon. Înainte de ultima probă, cea de 800 m, favorita Brianne Theisen-Eaton fiind abia pe 3. Însă canadiana a beneficiat de ajutorul americanei Barbara Nwaba, care i-a dus o trenă susținută și a lăsat-o să treacă prima linia de sosire, ambele stabilindu-și cele mai bune rezulate ale sezonului. După cursă Barara plângea de parcă ea ar fi devenit campioană mondială (a reușit, însă, să termine pe 4 la general)! Ritmul primelor două a fost prea ridicat pentru ucrainene, încât acestea n-au putut să-și păstreze pozițiile, clasamentul general final fiind: 1. Brianne Theisen-Eaton 4881 p (record continental),  Anastasiya Mokhnyuk 4847 p, Alina Fodorova 4770 p. Astfel, canadiana aduce primul titlu mondial la feminin în familia Eaton (până acum avea 3 medalii de argint consecutive la Mondiale), soțul ei, marele favorit la heptatlon Ashton Eaton, venind s-o îmbrățișeze și s-o sărute după victorie.

Florin Silea

sursă foto: iaaf.org/ Getty Images