mark-bonarDupă cum se dovedește cu fiecare zi, marele ciclist Lance Armstrong – de 7 ori câștigător al Turului Franței – a avut dreptate când a zis că USADA l-a vânat pe el fiindcă avea nevoie de un nume mare care să-i acopere incompetența. Iar situația nu este numai la USADA, după cum dovedește tot mai des presa.

După ce s-a cutremurat atletismul rusesc ca urmare a dezvălurilor făcute de către ziariști germani, nu a competenței Agenției Mondiale Antidoping, nici a instituției de resort de la Moscova (care, de fapt, acoperea dopajul!), acum un ziarist de la The Sunday Times a aruncat bomba. El l-a înregistrat pe ascuns (mă rog, așa ceva face un securist, nu un ziarist) pe Mark Bonar, un medic de 38 de ani de la o clinică privată din Londra, care susține că le-a prescris EPO și alte substanțe dopante la 150 de sportivi britanici, unii dintre ei fiind cicliști de Turul Franței… Dar nu numai lor, ci și unor fotbaliști din Premier League și chiar unuia din cricket. Și nu de azi, de ieri, ci de vreo 6 ani! Însă, nu-i așa?, om de probitate morală ireproșabilă, el i-a avertizat despre riscurile la care se expun: „The fact that some of my patients happen to be professional athletes is irrelevant. If they have the proven deficiencies on blood work and are symptomatic, I will treat them. They are fully aware of the risks of using these medicines in professional sport and it their responsibility to comply with anti-doping regulations.

I do not ‘dope’ or treat patients for the sole purpose of performance enhancement even though the these treatments may enhance performance as a secondary effect.”

Cel puțin, aceasta a publicat Cyclingnews.

Ce este și mai grav, deși UKAD (organismul britanic antidoping) a fost informat despre practicile lui Bonar încă de acum doi ani, aceasta n-a făcut, practic, nimic. Cică nu e sub jurisdicția ei și cine are informații să le transmită la Consiliul Medical General.

Acum, desigur, când vrei să acoperi căcatul, orice pretext e bun…

În ce-l privește pe medicul respectiv, după ceva căutare prin Internet am aflat din mirror.co.uk că lucrează la clinica Omniya și este judecat de un tribunal medical (The Medical Practitioners Tribunal Service) pentru că nu i-a dat tratamentul potrivit unei paciente americane care avea cancer. Concret, în loc să-i dea medicație care să-i ușureze ultima fază a bolii, el i-a da speranțe false și un tratament constând în hrănire intravenoasă, considerat riscant atât din punct de vedere infecțios, cât și a psibilei afectări a sângelui, deși la începerea „tratamentului” pacienta se hrănea singură. Evidnet că-i lua bani frumușei pentru „tratament”. Femeia a murit la două luni după aceea.

Potrivit sursei menționate, medicul taxează pacienții cu 150 de lire pentru 15 minute.

Florin Silea

sursă foto: mirror.co.uk