maria-sarapova-sugarpovaDeși din acest an perioada de suspendare în cazul sportivilor prinși dopați pentru prima dată este de 4 ani, Tribunalul Independent constituit în baza art. 8.1 al Programului antidopaj în tenis a dictat o suspendare de numai 2 ani în cazul Mariei Șarapova, începând cu data de 26 ianuarie 2016, dată la care i-a fost colectată proba pozitivă la meldonium.

Federația Internațională de Tenis a dat un comunicat de presă în care scrie: „At a two-day hearing on 18-19 May 2016, the Independent Tribunal received evidence and heard legal arguments from both parties, and subsequently issued a reasoned decision on 8 June, which is available below. The Independent Tribunal determined that (1) Ms. Sharapova should serve a period of ineligibility of two years; (2) due to her prompt admission of her violation, that period of ineligibility should be back-dated under Article 10.10.3(b) of the Programme to commence from 26 January 2016 (the date of sample collection) and so should end at midnight on 25 January 2018; and (3) her results at the 2016 Australian Open should be disqualified, with resulting forfeiture of the ranking points and prize money that she won at that event.”

Asta e pe scurt. Dacă citiți motivarea TI de aici (format PDF), probabil că și voi veți râde cum am râs eu când am văzut cât de penibil s-a apărat Șarapova, dar m-am și înfuriat când TI a făcut pe prostul și-a vrut să mă prostească și pe mine citând diverse articole din Codul antidopaj. Vezi, Doamne, n-a vrut ea, săraca, Dracu a împins-o! (ca să-l parafrazez pe Toma Caragiu). Cică n-ar fi vrut să se dopeze, dar n-a știut că meldoniumul a fost interzis și nici managerul nu i-a spus. Managerul a zis că nu i-a spus fiindcă el citea în piscină lista cu substanțe care vor fi interzise în anul următor, toamna, când mergea cu soția în Caraibe. Numai că anul trecut a divorțat, n-a mai fost cu nevasta în Caraibe și, ca atare, n-a mai citit lista! TI n-a înghițit chestia și din depoziții a tras concluzia că, de fapt, managerul se uita ca mâța-n calendar pe listele respective fiindcă habar n-avea ce substanțe să caute ca să vadă dacă sunt luate de către sortivii pe care-i manageriază.

Pe de altă parte, Șarapova n-a menționat niciodată în fișele antidopaj că lua Mildronat (pe a cărui cutie, potrivit TI, scrie în rusă că are meldonium. Tot TI menționează că nu e aprobat pentru consum uman în SUA și UE: „It is not approved for human use in the USA or (sic!) the European Union.”). Medicamentul este menționat și în lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidopaj, deși, de regulă, în aceste liste se dau nume de substanțe nu și denumiri comerciale. Nici măcar nutriționistul și medicul de familie nu știau că lua așa ceva, doar tatăl, medicul rus care i l-a prescris, managerul și în 2015 i-a spus medicului Lotului Olimpic al Rusiei.

Cert este că din 2013, când a rupt legătura cu medicul care i-l prescrisese (alături de alte 18 – 30 de medicamente, vitamine și suplimente), l-a luat de capul ei.

Să vii după asta și să admiți că n-a știut ce face, e prostie în stare pură, dacă nu este vorba despre corupție în stare pură. Aici nu avem de-a face cu cazul Andreei Răducan, care n-a avut nici o vină că un prost de medic i-a dat Nurofen. Faptul că Șarapova n-a știut că e interzis n-are nici o relevanță. Așa, oricine poate zice: Vai, dar eu n-am știut că EPO e interzisă! M-am gândit că dacă li se dă bolnavilor de cancer, să iau preveniv!

După cum am văzut, Tribunalul de Arbitraj Sportiv nu s-a lăsat prostit de Alberto Contador când a susținut că luase clenbuterol din carnea de vită din Spania pentru simplu motiv că nici o vită din Spania nu fusese semnalată cu clenbuterol. Dacă zicea că era din China, scăpa și el mai ieftin, ca alți doi cicliști prinși anul trecut (cei doi chiar concuraseră în China înainte de-a fi prinși dopați în Japonia), știut fiind faptul că vitele din China și Mexic sunt îndopate cu clenbuterol.

Șarapova a scris că va ataca decizia la TAS. Sper s-o facă, iar dacă nu, sper s-o facă FIT și AMA, dacă vor să fie credibile în lupta antidopaj. Iar dacă TAS nu se lasă prostit sau intimidat, sigur îi va da 4 ani.

Pe lângă această sancțiune sportivă, Șarapova a pierdut contracte de sponsorizare și publicitate de zeci de milioane, iar „Comisarul Tenisului”, John McEnroe, a făcut mișto crâncen de ea într-una dintre emisiunile de la Roland Garros. El a spus că meldoniumul se recomandă pentru 4 – 6 săptămâni, nu 10 ani și remarca malițios că o tipă care se teme de diabet (ea a spus că-l lua și ca măsură de protejare împotriva diabetului, deși, tot după constatările TI, în prospectul medicamentului nu se spune nimic despre diabet) și-a lansat o linie de dulciuri și a încheiat întrebând: Sau ea nu mănâncă bomboane?

Florin Silea

sursă foto: mariasharapova.com