Mi-am aruncat întâmplător ochii pe fereastra bucătăriei și am văzut o tipă cu un cățel în lesă. M-am gândit: uite pe cineva responsabil, care știe că un câine se ține în lesă, indiferent cât de ascultător este. Tipa a început să bată din palme. M-am uitat prin zonă ca să văd care-i motivul. Am observat imediat că palmele îi erau adresate unui dalmațian adult, care era fără lesă. Nu era ceva grav fiindcă era pe o zonă verde, unde nu e pericol să apară vreo mașină în viteză. Cum dalmațianul n-a executat imediat ordinul, când a ajuns lângă ea l-a beștelit și i-a arătat cu degetul spre piciorul ei. Probabil îi zicea că atunci când bate din palme trebuie să vină la piciorul ei.

M-am gândit: da, așa se face educație, îl admonestezi pe cuci imediat ce-a greșit. Însă nu mi-am terminat bine gândul când, ce credeți că face proasta? Îi arde o palmă peste cap! Ceea ce mi-a adus aminte ce zicea o doamnă profesoară într-o emisiune la TVh: Așa cum se dau permise de conducere, ar trebui să fie date și permise de părinte fiindcă nu toți merită să fie părinți. Ceea ce se poate extrapola și la stăpânii de animale. Am spus stăpâni de animale fiindcă părinții de animale sunt din cu totul altă categorie și n-au nevoie de permis.

Niciodată nu i-am înțeles pe cei care vor să-și dreseze câinii. Nu mă refer la câinii utilitari, ci la cei de companie. Dacă vor să fie ascultați orbește, de ce nu-și iau cățeluși cu baterie telecomandați fiindcă ăia fac numai ce le comanzi din butonașe. Iar dacă vor să plesnească pe cineva, de ce nu-și trag singuri două palme de să le țiuie urechile?!

Când vezi asemenea situații îți vin în minte imediat cazurile din SUA prezentate de Animal Planet, numai că americanii au Poliția Animalelor, care și acționează pentru protejarea lor, iar în funcție de gravitate, se lasă cu amenzi sau cu bulău și decăderea din drepturile „stăpânești”.

Florin Silea