andre-cardosoPe André Cardoso ar fi trebuit să-l vedem mâine, 29 iunie, la prezentarea echipelor participante la Turul Franței 2017, ceremonie transmisă tradițional pentru România de către Eurosport (transmisia va începe în jurul orei 19:00). Ar fi trebuit, dar nu-l vom vedea. Nu, nu s-a accidentat, nici nu este bolnav, doar sângele a făcut „buba”, fiind descoperit că are EPO!

Rutierul portughez a anunțat în contul Facebook că i-a fost descoperită substanța în sânge în urma unui control inopinat făcut de UCI la el acasă, în 18 iunie. Cel care ar fi trebuit să-l ajute pe Alberto Contador în Tur susține că n-a folosit niciodată EPO și nici altă substanță dopantă și a cerut să-i fie analizată proba B „as soon as possible”, sperând ca aceasta să-l exonereze de suspiciunea de dopaj, iar cunoscuților, colegilor și fanilor le-a spus că deși pare vinovat, să mai aibă puțină răbdare.

Până atunci, însă, el rămâne suspendat atât de către UCI, cât și de echipa la care activa din acest an, Trek-Segafredo, care a dat un comunicat în care scrie: „It is with deep disappointment that we have just learned that our rider, Andre Cardoso, has tested positive for a prohibited substance. In accordance with our zero tolerance policy, he has been suspended immediately.”

Deși are 32 de ani și a concurat de 3 ori în Turul Italiei și de 4 în Turul Spaniei, anul acesta ar fi fost prima participare în Turul Franței. În locul lui a fost adus veșnic tânărul Haimar Zubeldia, care, ajuns la 40 de ani concurează pentru a 16-a oară în una dintre cele mai importante competiții sportive la nivel mondial. Din 2001 n-a participat doar la ediția din 2010 și a abandonat în 2004. Anul trecut a încheiat pe 24 la general. Cea mai bună clasare a avut-o în 2007, locul 4, de alte 4 ori fiind între primii 10, cel mai recent în 2014.

Florin Silea

sursă foto: cyclingnews.com/ Tim de Waele/ TDWSport.com