andre-cardoso-dopajPortughezul André Cardoso, fost ciclist de World Tur, a anunțat că a fost suspendat 4 ani pentru dopaj, dar continuă să-și susțină nevinovăția și a afirmat că strânge bani pentru a contesta decizia Tribunalului Antidopaj al Uniunii Cicliste Internaționale.

După cum am mai scris (și nu este numai părerea mea), acesta a fost unul dintre cele mai ciudate cazuri de dopaj din istoria sportului, nu doar a ciclismului. Tot Cardoso anunța în iunie, anul trecut, că în proba A, luată în afara competiției, în 18 iunie, a fost descoperită EPO și informa că a cerut analizarea probei B cât mai repede posibil. El trebuia să fie principalul ajutor pe cățărări al colegului său de la Trek Segafredo, Alberto Contador.

Ei bine, timpul a trecut fără să mai apară vreo informație oficială despre caz, ci doar zvonuri că a fost analizată și proba B, al cărei rezultat îi cam încurcă pe cei de la Agenția Mondială Antidopaj și UCI.

Văzând că nici conturile Twitter și Facebook ale lui Cardoso n-au mai fost actualizate, acum un an am apelat la Biroul de presă al echipei Trek Segafredo pentru a afla noutăți despre caz, iar răspunsul îl puteți citi aici. După care, din nou tăcere până în 15 noiembrie, când UCI a făcut publică suspendarea.

În ceea ce privește proba B, rezulatul privind prezența EPO a fost catalogat „doubtful but inconclusive”. Cu formularea aceasta, în orice tribunal din SUA cazul ar fi fost câștigat de Cardoso. Dar te pui cu mafia din antidopaj?…

Însă mai pe larg despre acest subiect, cu oameni, fapte, înâmplări, într-un alt articol…

Florin Silea

sursă foto: cyclingnews.com/ Polartec-Kometa