afis-13-12-1981-celelalte-cuvinteÎn 1981, 13 decembrie a fost o zi importantă pentru rock, formația Casei de cultură a studenților din Timișoara, Celelalte Cuvinte, susținând primul concert, despre care Călin Pop a povestit în contul Facebook al formației: „

"13 Decembrie 1981, Timișoara, Casa Studenților …primul concert cu numele de "Celelalte Cuvinte"…

La afișul pus în avizierul studențesc se mai zgâiau unii întrebându-se nedumeriți "Ce e asta, Celelalte Cuvinte? O fi teatru, sau ce?" Încurajator…

Era duminică, începuse să și ningă gros…stăteam cu capul în palme la geam (după nopțile nedormite petrecute cu lipitul prohibit al afișelor prin zonele "la vedere" din complexul studențesc și din oraș) și mă întrebam "Cine naiba o să mai vină la concertul ăsta?!?

Dar au venit…iar la următorul au rupt ușile de intrare din rame fiind mult prea mulți pentru o sală ca aceea…"

N-am fost la acel concert, dar am fost la primul concert din Cluj.

No, timișorenii nu tre’ să se simtă complexați că nu s-au prins din prima ce-i cu afișul făcut de Mircea Șipețan! La fel s-a întâmplat în „telectualul” Cluj (asistentul de socialism, care făcuse facultea în Cluj, în perioada hippy, ne zicea: „Timișoara e oraș de bișnițari, Clujul e oraș cultural”).

Era un afiș lipit pe un stâlp de curent de pe floaștăr, în fața Librăriei Universității, iar toți care treceau se opreau, îl priveau pe verticală, pe orizonatală, cu capul înclinat, de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga, după care se întrebau: Ce să fie, ce să fie?… Simțindu-mă generos în acea zi, le explicam despre ce-i vorba în „propoziție”.

La acel concert, primul în Cluj, n-au fost prea mulți melomani, dar printre ei era și un grup de studenți greci, care au început să behăie când a început să cânte Tetre (Radu Manafu) la vioară. Un prieten clujean al Cuvintelor, filiform, fără mușchi la vedere, s-a dus la ei mai hotărât decât Partidul și le-a zis scurt: „Gura! Dacă nu vă place, plecați!” Ce credeți c-au făcut grecii? Au tăcut și, probabil ca să-i facă în ciudă, au rămas până la sfârșit, când au aplaudat în rând cu toată lumea!

La al doilea concert dat în Cluj a fost altă calimeră! Deja nu te mai puteai considera rocker dacă nu știai cântecele Cuvintelor pentru că (excepție făcând „O să am”, despre care Doru Stoica le-a zi la înregistrări: „Băieți, eu o înregistrez, dar vă zic de acum că n-o să intre niciodată pe post!” Problema nu era muzica, ci versurile: „Când eram mai mic/ Și n-aveam nimic”.) Radio Cluj difuzase celebrele înregistrări făcute în studioul instituției. Concertul a trebuit să se țină cu ușile deschise, atât cea de la intrare, cât și cele pentru ieșire de urgență pentru că sala de concerte din casa studenților s-a dovedit prea mică, deși avea 900 de locuri, cam dublu față de cea din Timișoara! A! Pe vremea aceea nu exista în dicționar sintagma concert gratuit… Vrei să te culturalizei, plătești!

Din câte știu eu, acesta e primul an în care formația nu aniversează printr-un concert înființarea. Să sperăm că vor fi mulți ani în care se va putea revanșa!

sursă foto: Facebook/Celelalte Cuvinte

Florin Silea