Der neunte Tag (2007); Regia: Volker Schlöndorff
23 aprilie 2010, ora 18:00
Shoah (1985); Regia: Claude Lanzmann
24 aprilie 2010, ora 16:00
Biblioteca Centrului Cultural German Sibiu (str. G-ral Magheru nr. 4)
Centrul Cultural German Sibiu are plăcerea de a inaugura o nouă serie de programe culturale în colaborare cu lectoratul DAAD al Universităţii „Lucian Blaga”: workshopul de film Imagini ale Germaniei – Repere ale istoriei germane în filmul recent.
De două pe lună, vinerea şi sâmbăta, vom prezenta producţii noi, care tematizează evenimente majore din istoria germană contemporană: Holocaustul şi rezistenţa în perioada naţional-socialistă, anii ’68, Toamna Germană şi căderea comunismului sunt subiecte încă mult discutate, cărora li s-au dedicat şi o serie de regizori.
După o scurtă introducere a temei se vor prezenta filme şi secvenţe din filme de diferite genuri. De asemenea, diferiţi experţi vor expune la unele întâlniri aspecte din istoria şi analiza filmului: Care este reţeta pentru realizarea unui film? Cum se utilizează mijloacele tehnice şi artistice pentru a obţine un anumit efect?
Vă invităm să priviţi evenimente-cheie din istoria germană recentă din diverse perspective şi să discutaţi despre transpunerea acestora în film.
Al doilea bloc tematic, din 23 şi 24 aprilie 2010, este dedicat Holocaustului. Tema va fi ilustrată prin intermediul a două exemple din multitudinea de filme care au fost dedicate acestui subiect în ultimele decenii.
Der neunte Tag (A noua zi) relatează povestea – bazată pe o întâmplare reală – a preotului luxemburghez Abbé Henri Kremer, prizonier în lagărul de concentrare de la Dachau. Acesta ar trebui să fie eliberat pentru nouă zile, pentru a convinge pe episcopul său să colaboreze cu forţa germană de ocupaţie. În cazul în care Kremer ar fugi, toţi colegii săi preoţi prizonieri ar urma să fie ucişi. Adversarul său, ofiţerul SS Gebhardt, care fusese şi el cândva preot în devenire, îl îndeamnă să ducă la bun sfârşit misiunea sa dezastruoasă. Un film tăcut, care pune în imagine singurătatea unei decizii, avându-i ca protagonişti pe actorii Ulrich Matthes şi August Diehl.
Shoah este un film despre „radicalismul morţii” (Claude Lanzmann). Regizorul, evreu de origine franceză, realizează pe durata a nouă ore o serie de imagini impresionante, care descriu în detaliu Holocaustul, fără a utiliza materiale de arhivă şi fără a recrea evenimente istorice - amândouă fiind proceduri uzuale pentru documentare în perioada naţional-socialistă. În schimb sunt prezentate în mare parte interviuri, prin intermediul cărora Lanzmann atrage martorii timpului într-un fel de vindecare psihanalitică verbală. Spectatorul este îndemnat să îşi facă singur o imagine despre fostele lagăre de concentrare plecând de la feţele victimelor şi făptaşilor interogaţi, de la relatările acestora şi de la imaginile lagărelor filmate în prezent. Rezultatul este opresiv. Acest film, controversat la lansare, reprezintă o abordare unică a acestei tematici. Din cauza lungimii sale însă, se vor prezenta doar fragmente ale întregii documentaţii de film.
Intrarea este liberă.
Organizator: Centrul Cultural German Sibiu, Lectoratul DAAD din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu
Parteneri: Evangelische Akademie Siebenbürgen, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu
Partener media: Hermannstädter Zeitung
Centrul Cultural German Sibiu