O serie de patru workshopuri
2 oder 3 Dinge, die ich von ihm weiß (2004)
Scenariu & regie: Malte Ludin
4 iunie 2010, ora 18:00
Verriegelte Zeit (1990)
Scenariu & regie: Sybille Schönemann
5 iunie 2010, ora 16:00
Centrul Cultural German Sibiu şi lectoratul DAAD al Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu vă invită la o nouă întâlnire cu istoria germană recentă în cadrul workshopului de film Imagini ale Germaniei – repere ale istoriei germane în filmul recent.
Al patrulea bloc tematic, din 4 şi 5 iunie 2010, este dedicat rememorării personale a istoriei. Cum tratează familiile foştilor activişti naţional-socialişti trecutul întunecat al tatălui, fratelui sau soţului? Cum percep foştii ofiţeri ai STASI sistemul nedrept în slujba căruia au activat, avantajându-se pe sine şi distrugând vieţile altora?
Filmul 2 oder 3 Dinge, die ich von ihm weiß (2 sau 3 lucruri pe care le ştiu despre el) debutează cu cuvintele: „Aceasta este povestea tatălui meu, un criminal de război, a mamei şi a fraţilor mei, a nepoatelor şi nepoţilor. O poveste tipic germană. În prim-planul filmului documentar se află Hanns Elard Ludin, un naţional-socialist convins şi funcţionar ambiţios al statului lui Hitler, ajuns în gradul de ministru delegat în Slovacia, dar şi un om plin de viaţă, foarte preocupat de familia sa. Fiul cel mic al său, care abia şi-a cunoscut tatăl, vorbeşte despre persoana tatălui şi intervievează membrii familiei până la a treia generaţie. Opiniile lor oscilează între represiune şi idealizare, între loialitate şi culpabilizare. În contrast sunt expuse situaţiile reprezentanţilor victimelor. Pentru prima dată întreaga familie a unui nazist proeminent este pregătită pentru un astfel de act de rememorare – un proiect care răscoleşte conflicte, leziuni şi dureri, atât pentru cei părtaşi cât şi pentru regizor însuşi. O dezbatere contrapunct şi polifonică despre un adevăr istoric şi de familie.
Verriegelte Zeit (Locked up time) documentează prin imagini în mişcare persecuţia politică în RDG şi expune banalitatea răului: în 1984 angajata DEFA Sybille Schönemann şi soţul ei au fost arestaţi de STASI după ce au depus o cerere de emigrare. Printr-o acţiune de răscumpărare aceştia au ajuns în final în RFG. În anul 1990, imediat după căderea Zidului Berlinului, regizoarea a plecat cu camera de filmat pe urmele trecutului în vechea ei patrie, a vorbit cu foşti deţinuţi şi gardieni. Scopul ei a fost de a înţelege cum s-a ajuns la propria arestare. Rezultatul este descurajator: încă din 1945 nu mai există aparent „făptaşi".
Filmul, distins cu numeroase premii, captivează prin abordarea directă a temei şi prin curajul unei femei de a se confrunta cu oamenii, locurile şi instituţiile propriei degradări şi umilinţe.
Vă invităm să priviţi evenimente-cheie din istoria germană recentă din diverse perspective şi să discutaţi despre transpunerea acestora în film.
Intrarea este liberă.
Ioana Dancu,
referent cultural,
Centrul Cultural German Sibiu
Organizatori: Centrul Cultural German Sibiu, Lectoratul DAAD din cadrul Universităţii „Lucian Blaga” Sibiu
Parteneri: Evangelische Akademie Siebenbürgen, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu