Sabin Cutaş, europarlamentar PSD+PC, a primit marţi răspunsul vicepreşedintei Comisiei Europene, Viviane Reding, care este comisarul pentru Justiţie, libertate şi securitate, la scrisoarea adresată de Cutaş privind liberalizarea adopţiilor internaţionale în contextul Conferinţei Comisiei Europene (CE) şi a Consiliului Europei cu tema „Provocări ale procedurilor de adopţie în Europa". Prin scrisoare, Sabin Cutaş atrăgea atenţia asupra cazului României şi ruga CE să nu susţină liberalizarea adopţiilor internaţionale în această ţară.
Conform răspunsului oferit de către comisarul european, „participanţii la Conferinţă au fost informaţi asupra principiilor care formează Convenţia din 1993 privind adopţiile internaţionale, asupra aplicării acesteia şi a rezultatelor studiilor comparate lansate recent de către Comisia Europeană şi Parlamentul European".
„În cadrul discuţiilor, unul dintre punctele atinse a fost particularitatea legislaţiei române în aria adopţiilor internaţionale. Vă asigur că vom urmări îndeaproape evoluţia situaţiei din România, astfel încât interesul copilului şi respectarea drepturilor sale fundamentale să primeze în cadrul procedurilor de adopţie", menţionează comisarul Reding.
„O ţară care nu este în stare să aibă grijă de copiii ei este o ţară fără viitor şi de aceea consider că nu trebuie făcute presiuni adiţionale pentru liberalizarea procedurilor de adopţie internaţională în România, în sensul adoptării copiilor români de către persoane de altă naţionalitate având domiciliul în străinătate", a declarat Sabin Cutaş.
„Doresc să reamintesc că stoparea adopţiilor internaţionale a fost una dintre condiţiile aderării României la Uniunea Europeană", a conchis europarlamentarul român.
Conferinţa „Provocări ale procedurilor de adopţie în Europa” a reunit la Strasbourg, între 30 noiembrie şi 1 decembrie 2009, atât cele 47 de state membre ale Consiliului Europei şi ale Uniunii Europene, cât şi diverşi experţi din domeniul adopţiilor. Din partea României au fost prezenţi Oficiul Român pentru Adopţie şi Edmond Mc Loughney, reprezentantul UNICEF în România.
Radu Magdin,
ofiţer de presă,
Delegaţia social-democrată română în Parlamentul European