charlemagne Premiul Charlemagne pentru Tineret 2010 se acordă unui proiect din Germania

Proiectul din Germania, „Un tren pentru Europa – Reţeaua Europeană CNC”, a primit Premiul întâi în cadrul competiţiei Charlemagne pentru Tineret 2010, în 11 mai, la Aachen. Locul doi a fost câştigat de proiectul de carte intitulat „Tu eşti aici” (Irlanda) iar al treilea a fost câştigat de proiectul „BEST Competiţia inginerească BEC” (Bulgaria). Preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek, a prezentat câştigătorilor premiul care recompensează proiectele care stimulează dezvoltarea unui identităţi europene comune şi integrarea europeană în rândul tinerilor.

Ceremonia de înmânare a premiilor s-a ţinut la Aachen, în prezenţa preşedintelui PE, Jerzy Buzek, a preşedintelui Fundaţiei Internaţionale a Premiului Charlemagne, Michael Jansen, coorganizatori ai evenimentului, precum şi a primarului oraşului Aachen, Marcel Philipp, care au înmânat premii câştigătorilor. Hans-Gert Pöttering, MPE şi fost preşedinte al Parlamentului European, a luat parte, de asemenea, la ceremonie şi a înmânat unul dintre premii reprezentanţilor proiectului de carte din Irlanda.

Proiectele premiate provin din Germania, Irlanda şi Bulgaria

Germania – „Tren pentru Europa”

„Proiectul «Tren pentru Europa», care a câştigat Premiul întâi, exprimă esenţa ideii europene: să acţionăm împreună, să depăşim limitele graniţelor, să descoperim diversitatea şi potenţialului acesteia”, a declarat preşedintele PE, Jerzy Buzek. Parteneriatul Comenius „Tren pentru Europa”, creat în noiembrie 2006, a adus împreună peste 1.500 de stagiari de la 24 de şcoli profesionale pentru a construi o locomotivă şi vagoane pe baza principiilor Airbus.

Irlanda – „Tu eşti aici”

„Tu eşti aici” (Irlanda) este un proiect de carte prin care 14 tineri au produs o „pantologie” (pan + antologie) cuprinzând persoane născute în 1980 sau după acest an, care trăiesc sau activează în cadrul unor proiecte artistice, intelectuale sau de promovare a intereselor publice într-o altă ţară decât cea în care au crescut. Începând cu căderea Zidului Berlinului, cartea analizează măsura în care aceşti tineri reuşesc să stimuleze dezvoltarea unui autentic spirit pan-european.

Hans-Gert Pöttering, MPE şi fost preşedinte al Parlamentului European, a spus: „Poiectul «Tu eşti aici» este o mărturie a fascinaţiei tinerilor faţă de momentul istoric al căderii Zidului Berlinului şi este o încercare de a localiza şi determina identitatea tinerei generaţii în această nouă Europă nedivizată.”

Bulgaria – „BEST Competiţia inginerească BEC”

Al treilea loc a revenit proiectului din Bulgaria intitulat „BEST Competiţia inginerească BEC”, un eveniment al cărui obiectiv este să aducă împreună şi să stimuleze creativitatea tinerilor europeni. Această competiţie organizată de Boardul Studenţilor Europeni la Tehnologie BEST Sofia a reunit 21 de europeni din 11 ţări, organizaţi în 5 echipe pentru a crea un robot care foloseşte surse de energie regenerabile pentru a colecta şi tria deşeurile.

Premiile şi procedurile de selecţie

Cele trei proiecte câştigătoare vor primi premii în valoare de 5.000 €, 3.000 € şi 2.000 €. Vor fi, de asemenea, invitaţi să viziteze Parlamentul European în următoarele luni.

Juriile naţionale formate din cel puţin doi europarlamentari şi un reprezentant al unei organizaţii de tineret au ales câte un câştigător în fiecare dintre cele 27 de state membre. Proiectul câştigător din România este intitulat „Diversitatea are nevoie de creativitate” („Diversity Calls 4 Creativity”) şi este expresia unui schimb de tineret care a adus împreună 32 de tineri din Sibiu (România), Tallinn (Estonia), Cracovia (Polonia) şi Napoli (Italia) în oraşul Sibiu pentru a participa la un program de activităţi de 7 zile, legate de combaterea discriminării împotriva minorităţilor şi imigranţilor.

În aprilie, Juriul european (constând din 3 deputaţi europeni, preşedintele PE, Jerzy Buzek, precum şi patru reprezentanţi ai Fundaţiei Premiului Internaţional Charlemagne) a selectat cei trei câştigători din cele 27 de proiecte.

Mădălina Mihalache,
Parlamentul European,
Direcţia generală pentru comunicare,
Biroul de informare în România