Centrul de Resurse Juridice, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Fundaţia Giacomo Brodolini vor inaugura în perioada 17 – 20 mai 6 Centre locale antidiscriminare (CLA) în oraşele: Piteşti, Sibiu, Alba Iulia, Baia Mare, Bistriţa şi Craiova. Acestea fac parte din reţeaua de centre creată în cadrul proiectului „Reţea multiregională de servicii de consiliere antidiscriminare pentru incluziunea socială a persoanelor discriminate”, cofinanţat din Fondul social european prin Programul operational sectorial Dezvoltarea resurselor umane (POS DRU).

Deschiderea Centrului local antidiscriminare din judeţul Alba va fi anunţată marţi, 18 mai, ora 14:00, în Sala „Mihai Viteazu” (sala 100) a Prefecturii Alba, din oraşul Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă.

Centrele vor funcţiona pe lângă Direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţie a copilului (DGASPC) sau Agenţiile judeţene de prestaţii sociale (AJPS) din respectivele oraşe şi au rolul de a oferi consultanţă pentru prevenirea şi combaterea discriminării pe piaţa muncii atât victimelor, cât şi angajatorilor, sindicatelor şi reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale. Ele au fost create cu sprijinul DGASPC, AJPS, Agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă şi Inspectoratelor teritoriale de muncă.

Solicitanţii pot primi informaţii juridice din practica internă şi internaţională din domeniul antidiscriminării atât în ceea ce priveşte egalitatea de şanse pe piaţa muncii, cât şi în privinţa procedurilor legale pe care le au la dispoziţie pentru a-şi apăra drepturile. Şi managerii autorităţilor publice şi ai firmelor private vor putea afla de aici cum să prevină şi să combată faptele de discriminare şi cum să implementeze managementul diversităţii la locul de muncă.

Pe lângă oferirea de informaţii, CLA mai au ca atribuţii să identifice şi să asiste victimele discriminării, să consilieze grupurile vulnerabile, partenerii sociali, ONG, alte instituţii publice, să colecteze date sau să asigure asistenţă pentru aplicarea modelului de management al diversităţii în întreprinderi.

O componentă a proiectului constă în organizarea de cursuri de formare în domeniul egalităţii de şanse pentru reprezentaţi ai autorităţilor publice, ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai mass-media. Pentru jurnalişti sesiunile de formare se vor ţine în lunile august şi octombrie, la Constanţa şi Braşov.

Centrul de Resurse Juridice