Mulţi mici întreprinzători şi producători agricoli, în special din zonele rurale şi oraşele mici ale României, au dificultăţi în obţinerea de credite din partea societăţilor bancare tradiţionale. Pentru a facilita obţinerea creditelor, ca parte a instrumentului european de microfinanţare Progress, un acord de împrumut în valoare de 8 milioane de euro a fost semnat cu societatea română de microfinanţare Patria Credit (n. Silpres – www.patriacredit.ro). El va permite acordarea de microîmprumuturi cu o valoare maximă de 25.000 de euro unui număr de peste 2.000 de microîntreprinderi din România. Este cel de-al cincilea acord şi cel mai mare de până acum din cadrul instrumentului european de microfinanţare Progress (Microfinanţarea Progress).

Microfinanţarea Progress dispune de un buget de 200 de milioane de euro din partea Comisiei Europene şi a Băncii Europene de Investiţii. Are ca scop sprijinirea celor care au dificultăţi în obţinerea de credite, în special a microîntreprinderilor sau persoanelor fizice autorizate. Printre exemplele de beneficiari putem aminti femeile şi tinerii întreprinzători, antreprenorii ce aparţin grupurilor minoritare, întreprinzătorii cu dizabilităţi, dealerii individuali etc.

Microfinanţarea Progress nu oferă finanţare în mod direct microîntreprinderilor sau persoanelor fizice, ci prin intermediul societăţilor ce acordă astfel de microfinanţări, cum ar fi Patria Credit din România.

Informaţii suplimentare:

Programele UE de microfinanţare

Instrumentul european de microfinanţare Progress

Roxana Morea,
consilier de presă,
Reprezentanţa CE în România