sabin-cutasEuroparlamentarul Sabin Cutaş l-a interpelat pe Linas Linkevičius, ministrul pentru Afaceri Externe al Lituaniei, cu privire la aderarea României la Spațiul Schengen.

Interpelarea deputatului european a fost făcută în contextul dezbaterii din Comisia pentru comerț internațional privind prioritățile Președinției lituaniene a Uniunii Europene pentru următoarele șase luni. Ministrul de Externe lituanian și-a manifestat întreaga susținere pentru aderarea României la Schengen.

România a îndeplinit toate condițiile prevăzute de către acquisul Schengen. Parlamentul European a susținut in nenumărate rânduri accesul țării mele, considerând discriminatorie și profund injustă amânarea acestuia pe termen nedefinit.

Cetățenii români sunt dezamăgiți de jocul dublelor standarde la nivelul Consiliului. Libera circulație a persoanelor este un drept fundamental, dar se pare că este aplicat în mod arbitrar. În acest context, aș dori să știu care este, în viziunea dumneavoastră, șansa de reușită a aderării României la Spațiul Schengen în timpul mandatului Președinției lituaniene?", a întrebat europarlamentarul Sabin Cutaş.

Ministrul Linas Linkevičius a precizat ca una dintre prioritățile Președinției europene a țării sale este susținerea aspirațiilor legitime ale României de aderare la Schengen. Oficialul lituanian a mai declarat ca Lituania va depune eforturi pentru a convinge statele care se dovedesc încă reticente că România este pregătită pentru a face parte din Schengen.

Luana Blidar,
Birou europarlamentar Sabin Cutaș