Primăvara vine cu vești bune pentru fanii formației Celelalte Cuvinte, care are programate mai multe concerte în diverse zone etno-folclorice ale țării. Unele sunt deja stabilite, altele urmează să fie anunțate, după cum am aflat de la chitaristul Călin Pop.
Printre cele bătute-n cuie este cel din 28 februarie, de la Casa studenților din Timișoara, locul în care formația a ținut concertul de debut în 13 decembrie 1981 și unde, prin 1983 sau 1984, a prezentat în premieră mondială extraordinarul spectacol „Ziduri și umbre” (din păcate, din acel „ciclu”, cum a fost numit de formație, nu există decât înregistrări făcute cu casetofon neprofesional, însă mai multe cântece au fost editate ulterior pe discuri, primele apărând pe discul de debut „Formații rock 8”; unele vor fi cântate și-n concertul din 28 februarie) . De data aceasta concertul va fi unul acustic, fiind prezentat spectacolul „Trup și suflet”.
Din comunicatul Soniei Lodi, cea care se ocupă de impresarierea formației în cadrul companiei GalaPR, am aflat că accesul în sală va fi permis de la ora 19:00, concertul urmând să înceapă la 20:00 și să țină peste două ore.
Biletele costă 40 de lei și sunt fără locuri. Pot fi cumpărate atât online, de la eventim.ro și iabilet.ro, cât și de la Teatru Național Timișoara, din librăriile Cărturești, Humanitas, magazinele Domo, Orange și Vodafone. În ziua concertului vor putea fi cumpărate și de la Casa studenților.
După acest concert formația va merge la Arad, unde va concerta în 1 martie, de la ora 21:00, în Club Nerv. După o pauză de vreo două săptămâni va porni din nou prin țară, dar nu cu doniți și cu ciubară, ci cu tobă, clape și chitare pentru a-i încânta pe cei ce vor fi la concertul de la Craiova, din 19 martie, ora 21:00, la Cafe Teatru Play, iar în 21, tot de la 21:00, vor putea fi văzuți la Aby Stage Bar din Rm.-Vîlcea.
Despre concertul de la Timișoara, Călin Pop a scris în contul Facebook al formației: „E greu sa uitam de repetitiile de pe vremuri de la Casa Studentilor din Timisoara…
Casa Studentilor, Timisoara, 1985. Poza facuta pe furis printr-o "crapatura" a usii de un prieten si fan in timpul repetitiei. Am primit-o ulterior, dupa vreo 5 ani .”
Cum „un prieten si fan” la care se referă Călin este subsemnatul (Breazu mi-a scris pe discul „Celelalte Cuvinte” – cel cu pătrățele: „Pentru prietenul nostru și mai ales pentru fotograful nostru amator de la M Breazu”), trebuie să-i împrospătez memoria: din fiecare poză cu ei le dădeam și lor câteva. Gratis. Pentru că nici ei nu mi-au cerut vreun ban din pozele pe care le vindeam la concertele lor. Și nici statului comunist al lui Pingelică nu i-am dat vreun impozit. Oricum, nu vă imaginați că mi-am cumpărat Rolls-Royce și vilă cu piscină la scară din banii de pe poze! Abia mi-au ajuns de-o rojghilă de Concorde… Glumesc, desigur. Îmi scoteam cheltuielile cu filmele și substanțele de developare și-mi mai rămâneau de-o bere în sănătatea băieților. Nu mai știu cu cât le vindeam, ceva în jur de 3 lei. Cam 10 – 15 lei era prețul biletului la concert, deoarece concertele erau, de obicei, în centre universitare. Dar nici eu nu le-am cerut copyright pentru pozele folosite în montajul de la concertul aniversar de 30 de ani, nu numai pentru că ar fi fost de porc, ci pentru că m-am simțit „ciugulit” că le-au inclus. Cum bine zice un proverb: Cu prietenii nu faci afaceri. Dacă eram frați, era altă brânză…
Apropo de prețul biletului la concert din acele vremuri. Când a fost premiera ciclului Ziduri și umbre m-a întrebat un tip, nestudent, care era prima dată la un concert Celelalte Cuvinte: „Cât costă biletul?” 15 lei, i-am răspuns. „Cât? Numai atât?! Păi pe Metrock i-am văzut cu 25 de lei!”
Revenind la foto, știu clar că atunci le-am dat și lor poze (am făcut mai multe poziții atunci, iar pe una dintre poze o am pe o vitrină din bucătărie). De altfel „după vreo 5 ani” nici n-aveam cum să-i dau poză lui Călin fiindcă deja eram inginer stagiar în altă localitate, iar când au concertat în 1990 sau 1991 la Reșița n-aveam poze cu ei la mine.
În foto, de la stânga la dreapta: Călin Pop (ch. solo, voce), Tinu „Animal” Iovan (tobe – poreclit în epocă și „Meserie”, însă a doua poreclă nu-i plăcea), Radu „Tetre” Manafu (ch., vioară) și Marcel Breazu (bas). Lipsește din foto Ovidiu „Ov’s” Roșu (inginerul de sunet și ocazional vioară). Tibi Pop (clape) a venit mai târziu în formație, iar regretatul Cornel Aldescu (lumini, cel în memoria căruia a fost compusă piesa „Gând pentru Cornel”, devenită ulterior „Despărțire”) cred că murise deja. Chestia aceea din stânga care obturează imaginea este una dintre boxele de medii făcute de Marcel Breazu, poreclite „Vacile”. Dacă-mi aduc bine aminte, poza a fost făcută în timp ce repetau „Comoara”. Sala de repetiție era la subsolul clădirii Casei studenților și avea cam 3×3 mp.
Florin Silea
surse foto: Călin Pop
www.facebook.com/celelaltecuvinte – Florin SIlea