Afis Bohemian Groove-6

Formația Bohemian Groove va lansa albumul Event Horizon vineri, 6 iunie, la Alba Iulia. Nu, nu este vorba despre trupa americană Bohemian Groove, ci de omonima din Alba Iulia. Dacă vreți să aflați despre trupa americană, puteți citi aici un interviu cu Patrick Moran, fost component al formației și, la fel ca omologii săi albaiulieni, amator de Black Sabbath (între alte nume mari).

Dacă vreți să aflați mai multe despre trupa română și primul ei album, Event Horizon, faceți bine și osteniți-vă să citiți mai departe!

Nu știu dacă numele discului se referă la filmul de „oroare groaznică” (citat din Vacanța Mare) omonim – puteți găsi informații la imdb.com – sau la „punctul fără întoarcere” descris în Wikipedia. Însă din prezentarea făcută de formație – pe care o puteți citi mai jos – pare demn de ascultat.

Mărturisesc că am ascultat un singur cântec al formației, Dimension, pe care l-am găsit în contul Bohemian Groove Official de la Facebook (Zuckerberg, trimite banii pentru că ți-am făcut cunoscută rețeaua de socializare!). Deși formația zice că este influențată de alde Cream, Led Zeppelin și Black Sabbath, mie piesa respectivă îmi aduce aminte de o altă formație-monument, Renaissance. Nu doar datorită solistei, care are ceva inflexiuni de Annie Haslam, ci și a compoziției. A nu se înțelege că-i acuz de plagiat! Vorbeam despre cum sună piesa și atmosfera degajată.

Ca urmare, cum mi-am recunoscut ignoranța în materie de Bohemian Groove românesc, îi las pe ei să se prezinte, iar eu încep să mă pregătesc de concert! Enjoy!

Florin Silea

„Trupa Bohemian Groove a fost formată în momentul în care trei tineri muzicieni entuziaşti au început să cânte împreună din pură pasiune şi plăcere.

De la hard rock la blues, cu influenţe psihedelice şi pe alocuri rhythm and blues şi jazzy, trupa Bohemian Groove aminteşte de atmosfera intensă creată de trupele anilor ’60 şi ’70, precum Cream, Led Zeppelin şi poate Black Sabbath, la care se adăuga o melodicitate proprie, multă voie bună şi energie. Trioul este format din Tudor Vaipan (chitara/voce), Ana-Maria Lazăr (bass/voce), Laur Făgădar – tobe.

Deşi tineri, nu le lipseşte experienţa, fiecare dintre ei având bagajul său de talent şi sunet matur, lucru ce se reflectă în modul de abordare a pieselor, în improvizaţiile spontane (n.r. Yo, când aflați, să mă învățați și pe mine cum se face o improvizație nespontană!) şi, mai ales, în compoziţiile proprii.

Fiind cu toţii fani ai rock-ului anilor ’60 şi ’70, au abordat un stil mult mai pur, mult mai autentic, oarecum în contrast cu muzica ultra-procesata şi „artificiala” a vremurilor actuale.

„Event Horizon” este prima materializare a ideilor lor, fiind un album cu material în întregime original, de la muzică până la versuri.

O ascultare a albumului va purta ascultătorul prin diferite stări, acestea variind de la autocontemplare şi fragilitate, până la speranţă, putere şi exaltare (n.r. După câte beri?).

Ca versuri, Tudor Vaipan şi Ana-Maria Lazăr au ales să abordeze teme legate de evoluţie spirituală, trăirea unei vieţi mai sincere, mai autentice, teme legate de iubire, de puterea cuvântului şi puterea intenţiei, membrii trupei înşişi aflându-se pe nesfârşitul drum al cunoaşterii şi al descoperirii.

Este un proiect în care s-a investit mult, atât material, cât şi sufleteşte, un proiect nesponsorizat din exterior, un proiect de care trupa este foarte mândră, un proiect prin care se doreşte încurajarea ascultătorului la descoperirea şi redescoperirea sinelui, la dezvoltarea calităţilor şi la urmărirea acestora până la finalul drumului, oriunde ar duce el!

Concertul de lansare a albumului trupei Bohemian Groove – „Event Horizon” va avea loc în VOX Club Alba Iulia (foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia), vineri, 6 iunie 2014 la ora 21.30. Invitaţi speciali: Ovidiu Pârjol şi Cristina Vaipan. Intrare 10 lei.

Bohemian Groove