centrul-de-informare-europe-direct-regiunea-centru-siglaPe lângă finanțări pentru cultura care se adresează burții (cultura porumbului, cartofului etc.), UE finanțează și cultura care se adresează minții și sufletului.

Cei care lucrează în aceste sector și sunt din regiunea Centru vor afla mai multe despre aceste finanțări dacă vor fi prezenți în 11 iunie (din fericire, a.c., nu 1948…) în sala 313 din primăria Sibiu, unde se va desfășura de la ora 11:00 conferința „Oportunități de finanțare în domeniul culturii: programul Europa creativă – cultura și programul Europa pentru cetățeni”, organizator principal fiind ADR Centru – prin Centrul de informare Europe Direct regiunea Centru, care s-a bucurat de colaborarea Biroului Europa creativă și Punctului Europa pentru cetățeni din cadrul Ministerului Culturii, Unității de Management a Proiectului și de sprijinul Primăriei Sibiu.

Potrivit informațiilor primite de la instituția menționată: „Europa Creativă 2014 – 2020 este programul de finanțare al UE dedicat operatorilor din sectorul cultural și creativ cu minimum doi ani de existență juridică.

Acesta are trei subprograme: Media, Cultură și o componentă transectorială dedicată garantării creditelor bancare.

europa-creativaSubprogramul Cultură se adresează teatrelor, muzeelor, operelor, galeriilor, centrelor de dans, asociaţiilor şi fundaţiilor culturale, centrelor culturale, școlilor și universităților, editurilor, firmelor de design și altor tipuri de business creativ, autorităților publice.

Operatorii din sfera media-audiovizual au la dispoziție finanțări pentru formare profesională, dezvoltarea de filme, jocuri video, distribuția și vânzările de opere audiovizuale, festivaluri de film care promovează filme europene, pentru cooperarea la nivel internațional privind realizarea de filme și pentru dezvoltarea publicului.

europa-pentru-cetateniSincer, eu n-am înțeles nimic din rolul programului Europa pentru cetățeni. Poate voi pricepeți mai multe: „Acest program promovează cetăţenia europeană activă prin implicarea societăţii civile în construirea unei Europe unite, bazată pe valori istorice şi rememorarea unui trecut comun, pe aprofundarea dialogului intercultural şi pe concepte precum toleranţa, solidaritatea, democraţia, egalitatea de şanse şi înţelegerea reciprocă.”

Dar referitor la cele două programe sigur veți afla mai multe la fața locului. Ca să puteți fi prezenți trebuie mai întâi să vă înscrieți utilizând adresa de e-mail europedirect@adrcentru.ro, unde trebuie să trimiteți „numele, organizația reprezentată și datele de contact ale participantului/ participanților”. Informații suplimentare puteți obține de la organizatori dacă sunați la 0358.403.121.

Florin Silea