simona-halep-serena-williams-finala-turneului-campioanelor-2014Mai rar în istorie ca o finală a unui turneu de tenis să aibă doi favoriți; în cazul nostru, două favorite, fiind vorba despre Turneul Campioanelor.

Așa cum anticipam, Serena Williams, favorita turneului, a avut viață foarte grea în meciul cu prietena ei Caroline Wozniacki, daneza fiind în formă foarte bună în Singapore. Până la urmă psihicul a făcut diferența, Serena câștigând cu 2-6, 6-3, 7-6 (8-6) o partidă echilibrată, de bună calitate și solicitantă fizic, în care Caro a condus cu 4-1 în tie-breakul decisiv. De altfel, chiar Serena a spus: „Caroline played a great match, it was really difficult today and I felt really bad because she’s so amazing and so nice and in this tournament she really deserved to win.”

Despre meciul lui Simo cu Aga, ce să zic? Era clar de la început că e meci de „1 solist”, iar pronosticul s-a adeverit: 6-2 6-2 pentru favorită. Din păcate, Simona și-a „revenit”, adică a jucat mai slab decât mă așteptam. Evident, jocul ei i-a entuziasmat pe comentatorii de la Dolce, însă acum deja știți că de la ea am pretenții mult mai mari – și justificate – decât restul lumii, nu de alta dar știu cum ar putea juca astfel încât să ajungă nu doar numărul 1 mondial – cum speră cu juma’ de gură tot românul – ci una dintre cele mai bune jucătoare din istoria tenisului. Și nici nu trebuie făcute nu știu ce lucruri spectaculoase sau cine știe ce dificile. Evident, mă refer la nivelul ei, că pentru altele ar fi imposibil. Pe scurt, trebuie să ajungă să servească la fel de puternic ca Serena, dar mai bine, în sensul că să-i intre 90% din primul serviciu. Cum să servească cu aceeași forță dacă nu are aceeași masă? Simplu, chestie de fizică elementară. Cu ce este egală forța? Masa x accelerația. Dar impulsul? Masa x viteza. Voila! Simplu ca braga! Ei, dacă mai imprimă și efect în serviciu, aleluia, nici Federer cu Nadal și Đoković nu-l mai scot, ci stau la coadă la autografe și-și iau notițe! E drept, acest tip de serviciu este riscant fiindcă datorită vitezei brațului și inerția este mare, iar dacă nu ești atent îți dai cu mâna – sau, mai dureros, cu racheta – în picior. Dar dacă eu am reușit să nu mă autoaccidentez, sigur va reuși și Halep.

A doua chestie: e bine că a început cu scurtele, însă la fel ca majoritatea jucătorilor și jucătoarelor din epoca actuală, nu știe să le facă eficient. Aici e o teorie mai lungă și e chestie de finețe, de forță a brațului, mobilitate a încheieturii, de viteză de execuție și înclinare a rachetei fiindcă într-un fel se execută scurta cu backhandul (care e și cea mai eficientă; evident că nu poți face o scurtă de kinogramă folosind reverul cu două mâini) și altfel cea cu forehandul. Ca să nu mai spun că maeștrii din perioada rachetelor de lemn „îngropau” mingea după fileu ca la carte.

De fapt, ca să fiu exact, cei de-acum dau scurte, maeștrii de pe vremuri făceau stop la fileu fiindcă minge pica foarte aproape de fileu și nu se mai ridica odată căzută, așa că adversarul n-o mai putea returna. Unul dintre maeștri era și Ilie Năstase.

Clar că până la finala de mâine Simona n-are cum rezolva aceste lucruri, dar ca să câștige poate face două lucruri: să intre pe teren victorioasă psihic și să nu considere nici o minge dinainte câștigată. Cu Serena trebuie să fi ca un karateka, tot timpul în alertă pentru a para o lovitură dată prin surprindere. Și, evident, să nu-i facă nici un break cadou, cum a cadorisit-o în semifinală pe Aga.

Cine este favorită? Siteul oficial al competiției întreba: „Is Halep the favorite?” Judecând după meciurile de până acum, da, mai ales că Serena a avut semifinală mult mai grea decât Simona, iar dacă nu este dopată e imposibil ca dacă meciul se prelungește Halep să n-o domine fizic. Mai ales dacă o aleargă de la început pe tot terenul. Însă în mare măsură meciul va depinde de primul serviciu și este clar că Halep trebuie să servească mai bine decât în semifinală.

Un alt atu de partea ei este că la acest turneu Serena și echipa ei tehnică sunt nesiguri, lucru observat și în semifinală, când Serena și-a manifestat îngrijorarea – uneori chiar disperarea – iar antrenorul și preparatorul fizic au privit în picioare ultimele gameuri, aplaudând orice reușită a Serenei.

Nu în ultimul rând, va câștiga cea care-și va dori mai mult victoria. Pare o platitudine, dar cum a dovedit meciul cu Ivanovic, nu e, sârboaica obținând victoria pentru că și-a dorit-o mai mult. Judecând după declarațiile din siteul oficial, se pare că americana: „My personality is I’m a fighter. I work very, very, very hard for everything. Whether it’s my serve or return, I work hard for everything.” Ea a dezvăluit și obiectivele din meci: „My goal is to win three games. That’ll be my first goal and I’m going to go from there. Hopefully I can hold serve. That would be good. Most of all, I hope to break once. So I’m starting with low goals.”

De cealaltă parte, Halep a spus, referindu-se atât la meciul precedent, cât și la finală: „The secret was like I cannot explain, because I just played ‑ I had a plan in my head just to move her a lot and just to open the court, to open the angles. I moved very well on court, and just I wanted to be aggressive. My serve went very well in that match.

She has experience. She knows how I play, how I played few days ago. She’s older than me and she knows how to manage this final tomorrow. For me it’s my first time. But still, I believe that I have a chance.

I don’t know now, but I feel relaxed now. I feel that I have nothing to lose in this final. It’s a dream to be in the finals. Before coming here, I didn’t expect this result, and now I have no pressure, nothing to lose, because I play against No.1 in the world again. I did this week, but it’s another day, new day, so we’ll see what is going to happen there.”

Se pare că declarațiile au fost făcute înainte de a discuta despre finală cu echipa tehnică. Așa că, cine știe, poate după discuție s-ar putea să ajungă la concluzia că dacă tot a ajuns până aici, de ce să nu plece cu Billie Jean King? Trofeul, nu fosta mare jucătoarea al cărei nume îl poartă. Mai ales că, spre deosebire de banii câștigați, acesta este neimpozabil și e știut că un câștig neimpozabil provoacă satisfacție mai mare.

Totuși, dintr-un alt articol din același site parvin și niște declarații – referitoare la meciul cu Ivanovic și la zvonul c-ar fi aranjat ca s-o scoată pe Serena – care dau mai multe speranțe că Halep nu va irosi această șansă: „No, no. I didn’t think I could eliminate Serena. Every time I go on court I just want to do everything I can to win the match. I play with pleasure. I love tennis. I don’t care about results, but when the results are coming I’m really happy.

I didn’t hear about this. I knew it could have happened it I lost, 6-3, 6-3, or something like this. But I didn’t care. I’m not afraid to play against Serena again.”

Meciul va schimba și statistica. Până acum, de 4 ori s-au întâlnit aceleași adversare în grupă și în finală. De două ori a câștigat finala cine a câștigat și primul meci, iar de două ori învinsa din grupă a plecat cu trofeul. Cel mai recent, în 2009, Serena a bătut-o pe soră-sa Venus atât în grupă, cât și-n finală.

Halep are șansa să fie prima sportivă născută din 1991 încoace care câștigă un trofeu din categoria celor 5 mari: cele 4 turnee de Grand Slam și Turneul Campioanelor. Serena poate deveni cea de-a treia jucătoare care câștigă competiția de cel puțin 5 ori. Acum e la egalitate cu Chris Evert, cu 4. Steffi Graf are 5, iar Martina Navratilova – 8. Eu, ca unul care eram îndrăgostit de Evert când eram puștan de generală, evident că nu vreau s-o depășească!

Finala va fi de la ora 13:00 (ora României) și va fi transmisă de Dolce sport, Dolce sport HD și Digi sport 1.

Florin Silea

sursă foto: wtafinals.com / Getty Images