cassius-clay-joe-frazierMuhammad Ali, născut Cassius Marcellus Clay, Jr., a murit în 3 iunie, la spital, unde fusese internat cu o zi înainte din cauza unor probleme repiratorii. Până sâmbătă seara nu se anunțase cauza morții.

Acum, n-o să vă povestesc despre viața lui pentru că sunt atâtea surse de unde puteți afla. Însă o să povestesc ceva pentru ca acei care n-au prins legendarele meciuri dintre cei 3 mari: Cassius Clay (în foto cu Joe Frazier), Joe Frazier (Frizerul, cum i se zicea în România) și George Foreman să-și dea seama de ce Clay este unic în istoria boxului și una dintre legendele sportului.

Eu o să-i spun în continuare Cassius Clay fiindcă, în general, așa i se spunea la noi, chiar și după ce trecuse la islam și-și luase numele Muhammad Ali.

Ce credeți că făceam noi la ora de muzică a regretatului profesor Tenie (îmi pare rău, dar nu sunt sigur de prenume și nu risc să-l botez postmortem) când era vreunul dintre aceste meciuri? Discuții și pronosticuri, iar profesorul nu se supăra dacă îl contrazicea vreunul dintre puști! A, dacă ora următoare îi dădea vreunuia notă mică, nu era fiindcă l-a contrazis la ora dedicată meciului de box (fiindcă în ora aceea se discuta numai despre meci, nimic despre muzică!), ci pentru că n-a știut la muzică. Chiar dacă pe unele meciuri nu le vedeam fiindcă erau difuzate noaptea (iar noi eram elevi de generală), tot se disecau și se făceau pronosticuri. Bineînțeles că a doua zi se discuta în oraș numai despre meciul respectiv. Ei, spuneți-mi dacă mai știți un astfel de caz!

Da, eu mai știu un caz de astfel de emulație, dar legat de un film: 1984, pe care sârbii l-au difuzat în august 1985 (filmul a fost lansat în 10 octombrie 1984), iar a doua zi în Timișoara se discuta doar despre film, care semăna atât de bine cu ce se întâmpla în România. Însă cum viața bate filmul, nu mai știu cine de la Europa liberă a remarcat că nici măcar Orwell nu a prevăzut că va fi interzisă țuiculița la locul de muncă, lucru făcut de Ceaușescu prin Decretul 400, contracarat de oamenii muncii cu „Decretul 402: Bea și șeful, bem și noi!”

Florin Silea 

sursă foto: dailymail.co.uk/ Associated Press