Veste căzută ca un trăsnet pe sfârșit de an: sportivii nu vor fi exceptați de la 14 de zile de carantină la Jocurile Olimpice de la Tokyo! Măsura va bulversa multe competiții.
Până de curând ideea pe care se mergea a fost să se creeze un culoar pentru sportivi, astfel încât aceștia să nu fie obligați să stea 14 zile în carantină după sosirea în Japonia. Se luase în calcul faptul că sportivii vor participa la competiții desfășurate în mediu izolat și că vor fi testați și răstestați pentru COVID-19, iar unii vor fi chiar vaccinați. Însă la sfârșitul anului trecut, Guvernul Japoniei a luat decizia de a se aplica măsura carantinării fără excepții din cauza creșterii numărului de cazuri de infectări (în 31 decembrie 2020 au fost peste 3700 de cazuri noi). În plus, s-a constatat că noua tulpină este mult mai agresivă, iar autoritățile japoneze nu cred că vaccinarea va opri răspândirea virusului.
Primul sport din care au apărut reacții este ciclismul. Explicabil, ținând cont că Turul Franței se încheie cu numai 8 zile înainte de cursa olimpică pe șosea, iar Giro Rosa (varianta feminină a Turului Italiei) se termină cu 14 zile înainte de cursa olimpică feminină.
Dacă pentru câștigătorul Turului din 2019, columbianul Egan Bernal, nu este o nenorocire, el anunțând deja că principalul obiectiv pentru acest an este competiția din Franța, pentru alți cicliști este dificilă alegerea. Unul este olandezul Mathieu van der Poel, a cărui echipă are ca sigură invitarea la Turul Franței tocmai pentru ca vedeta olandeză să poată participa. Mathieu anunțase cu mult timp înainte că obiectivul este aurul olimpic la mountin bike, iar acum, pus să aleagă, a reiterat că va alege Jocurile Olimpice în dauna Turului Franței. Alți cicliști și cicliste s-ar putea, însă, să opteze pentru tururi în dauna JO.
Faptul că decizia privind carantina nu-i un zvon a fost confirmat de medicul-șef al Comitetului Olimpic Belgian, Johan Bellemans, care a declarat pentru presa din țara sa: „Acum două săptămâni am primit de la organizatorii din Tokyo ultima versiune a solicitărilor lor și se menționează că rămân cele 14 de zile de carantină după sosirea în Japonia.”
Pe de altă parte, Tom Van Damme, președintele Federației Belgiene de Ciclism și al Consiliului Ciclismului Profesionist, este de părere că: „Sunt sigur că UCI (n.r. Uniunea Ciclistă Internațională) va ridica problema cu IOC (n.r. Comitetul Olimpic Internațional), dar dacă vom putea schimba decizia este altă chestiune”.
Campionul olimpic al cursei de fond pe șosea, Greg van Avermaet, s-a gândit la două soluții: fie reducerea carantinei undeva la 5 zile, ori cursele olimpice de fond și contratimp să fie mutate spre sfârșitul competiției, astfel putându-se participa la tururi și să se efectueze cele 14 zile de carantină.
Probleme sunt, însă, și cu alte competiții, două dintre cele mari fiind Wimbledon și NBA.
La ora actuală situația se prezintă sumbru, ținând cont că în ultima săptămână din 2020 Japonia a decis să interzică intrarea în țară străinilor nerezidenți, majoritatea țărilor fiind trecute pe lista interdicției.

Florin Silea