ANZAC Day (25 Aprilie, Australia and New Zealand Army Corps Day, inițial ziua în care erau comemorați eroii australieni și neozeelandezi din Primul Război Mondial, extinsă acum și la cei căzuți în alte războaie) a avut o semnificație deosebită în acest an: nu doar că a fost doborât pentru a 3-a oară recordul mondial de spectatori în pandemie, ci a fost pentru prima dată de la declanșarea pademiei când jucătorii au avut voie să dea scuba cu spectatorii. S-a întâmplat tot în stadionul Melbourne Cricket Ground, unde au fost stabilite precedentele două recorduri mondiale de spectatori, de data aceasta asistând 78113 spectatori (aprobarea era pentru 85% din capacitatea stadionului, adică 85000 de spectatori) la meciul care marchează din 1995 ANZAC Day, între Collingwood Magpies și Essendon Bombers. La fel ca la precedentele două recorduri, NIMENI nu a purtat mască. Mai mult, la intrarea la vestiare echipele au trecut printr-un culoar flancat de militari din marină, distanța dintre jucători și militari nefiind mai mare de 50 de centimetri. Firește că nici militarii nu erau mascați, deși erau în interior.
Anul trecut, în perioada de vârf a pandemiei, Australian Football League (federația de profil a fotbalului australian, numit popular footy și oficial Aussie rules) instituise măsuri de protecție sanitară mult mai drastice decât cele pe care le îndura restul populației, iar amenzile pentru cluburile ai căror jucători și personal le încălcau plecau de la 25000 de dolari australieni și puteau ajunge la 250000 de dolari australieni. Amenzile nu puteau fi contestate, iar dacă nu erau plătite se putea ajunge până la excluderea din campionat. De pildă, un jucător a fost supendat o etapă și clubul amendat fiindcă a dat interviu în fața casei, chiar dacă și el și reporterul au purtat măști și au păstrat distanța de siguranță, dar regula era clar: ori teleinterviu, ori interviu la sediul clubului, unde se puteau asigura măsuri suplimentare de siguranță sanitară. Tot anul trecut, Collingwood a fost amendat cu 50000 AUD fiindcă antrenorul principal și secundul au jucat tenis cu o fostă jucătoare australiană de top 10. Amenda a fost plătită frățește de cei doi „penali”.
Probabil vă gândiți că toate aceste relaxări au fost posibile datorită vaccinării. Fals! Doar 7,51% din populație a fost vaccinată până în 24 aprilie 2021. Celelalte măsuri luate le-au permis australienilor să fie popor liber de mască (excepție fac în continuare aeroporturile și avioanele) și să se poată din nou îmbrățișa.
Ca să ne dăm mai bine seama despre cum se acționează în Australia, să aruncăm o privire și în statul Australia de Vest. Nu putem merge să verificăm la fața locului fiindcă statul este închis de vineri timp de 3 zile din cauză că au fost două cazuri de COVID-19: o persoană venită din India, dar care e carantinată, și un bărbat din Victoria. Acesta a generat închiderea statului fiindcă s-a plimbat prim mai multe locuri. Responsabilii medicali știu însă exact pe unde a fost, în ce zile și la ce ore, informații pe care le-au făcut publice în siteul Departamentului Sănătății din Australia de Vest (ministerul sănătății), și ca urmare le-a recomandat celor care au fost prin locurile respective la datele și orele menționate să se izoleze și să se testeze cât mai repede posibil. Din această cauză, meciul de footy dintre Fremantle Dockers și North Melbourne Kangaroos, disputat sâmbătă, a fost fără spectatori, iar oficialii, tehnicienii și personalul auxiliar a trebuit să poarte măști. A fost singurul meci din etapa ANZAC Day care s-a disputat fără public și unde a trebuit să se poarte mască și să se ia și alte măsuri de siguranță sanitară. Așa e în Australia: nu se așteaptă 14 zile ca să se ia o măsură restrictivă sau de relaxare, ci se acționează în funcție de situație… Rezultatul: 5 cazuri noi de infectare în 25.04.2021, după ce ieri fuseseră 30, iar alaltăieri 38 (nu, n-am uitat nici un 0 la numerele respective!).
Florin Silea